Nadziewana papryka

 

12834455_1147452108607560_1456034247_n

Papryka nadziewana jest kaszą jaglaną i natką pietruszki, dzięki którym w jednej porcji znajduje się aż 5mg żelaza. Kolejną komponentą jest sama papryka, która również stanowi element nadzienia. Dzięki jej obecności potrawa zawiera prawie 8 mg witaminy E, co stanowi 100% realizacji dziennego zapotrzebowania na ten związek. Warto zwrócić uwagę również na wysoką zawartość witaminy C w posiłku, którą uzyskuje się przez obecność wspomnianej papryki, cebuli, a także natki pietruszki. Witamina ta jest niezbędnym kofaktorem w syntezie kolagenu, odpowiedzialnego m.in. za sprężystość skóry – tym samym spożywając ją,  przeciwdziała się zbyt wczesnemu powstawaniu zmarszczek.

Przepis:
-2 duże papryki (po 250g)
-1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
-1 duża cebula (100g)
-1 duża cukinia (300g)
-1 średni batat (230g)
-1 pęczek pietruszki (20g)
-3 łyżki oliwy (36g)
-4 cm korzenia świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, kurkuma

Sos:
-1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz

Przygotowanie:

Dzień wcześniej : Upiec batata w foli w piekarniku – około 60 minut.
Najlepiej zsynchronizować to z przygotowaniem sałatki z burakiem (przepis tutaj),  żeby nie włączać urządzenia tylko na jedno warzywo.

1.Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć.
2. Na patelni teflonowej rozgrzać dwie łyżki oliwy i dodać do nich pokrojony w plasterki imbir oraz rozdrobniony czosnek. Całość podsmażać na wolnym ogniu.
3. Jedną paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do imbiru oraz czosnku. Całość mieszać cały czas na wolnym ogniu.
4. Ugotować kaszę jaglaną na sypko. Osoby, które nie lubią lekko gorzkiego smaku kaszy mogą ją przepłukać dwa razy zimną wodą i dopiero wtedy ugotować. Aby jaglana nie była klejąca należy trzymać się proporcji 1 część kaszy : 2 części wody. Czas gotowania około 10-12 minut.
5. Cukinię pokroić w trójkąciki – najpierw przekroić wzdłuż całe warzywo, a następnie w ten sam sposób połówki. Pokrojone cienko plasterki dodać do papryki i reszty. Całość mieszać i dalej podsmażać.
6. Natkę pietruszki posiekać na drobno i dodać do patelni.
7. Upieczonego wczoraj batata obrać i pokroić w kostkę, a potem dodać do reszty składników na patelni. Całość mieszać jeszcze przez 5-6 minut.
8. Ugotowaną kaszę jaglaną dodać do całości i polać 1 łyżką oliwy. Całość mieszać około 2 minuty. Dodać 2 szczypty kurkumy.
9. Paprykę która jeszcze została, przeciąć na pół i włożyć do wrzątku na 4-5 minut.
10. Farsz nakładać do połówek. Część się nie zmieści, ale można go również położyć obok – będzie równie dobrze smakował.
11. Sos: Czosnek należy rozgnieść ze szczyptą soli i połączyć z jogurtem naturalnym 2% tł.

Porcja papryki ma 569kcal, 15g białka oraz 22g tłuszczu.

Reklamy

2 Comments

Możliwość komentowania jest wyłączona.