Borówkowe śniadanie w 3 minuty

12825556_1144670672219037_1507793608_n

Pierwszą wymówką osób, które nie jedzą śniadań, jest długi czas przygotowania oraz spożycia posiłku. Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do kolejnej zmiany w Waszej diecie  i wprowadzenia pierwszego posiłku do 1 godziny po wstaniu z łóżka. Bardzo dobrą opcją będzie borówkowe śniadanie, które ma cztery podstawowe zalety:
-jest wysokoodżywcze,
-czas przygotowania to 3 minuty,
-płynna i miękka konsystencja ułatwia spożycie,
-można zblendować, zapakować do bidonu i spożyć w tramwaju czy samochodzie.

Przepis:
-1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (170g)*
-1 opakowanie borówki amerykańskiej (125g)
-4 łyżki płatków owsianych (40g)
-1 łyżka suszonej żurawiny (15g)

*jeśli wiecie, że borówkowe śniadanie będzie spożyte podczas jazdy do szkoły czy pracy, polecam zamianę jogurtu na kefir – bardziej płynna konsystencja ułatwi wypicie koktajlu.

Przygotowanie:
1. Borówki dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2. Jogurt naturalny otworzyć i przelać do miseczki.
3. Odmierzyć 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżkę suszonej żurawiny i dodać do jogurtu.
4. Dodać borówki.
5.* zblendować i przelać do bidonu.

Wartość odżywcza i energetyczna:
Takie śniadanie ma 360 kcal, 67,8 g węglowodanów, 13.5g białka oraz 7g tłuszczu. Porcja  realizuje w 20% zalecenia dotyczące spożycia błonnika pokarmowego w populacji osób dorosłych i zdrowych. Dzięki obecności jogurtu naturalnego zjedzenie takiej porcji dostarcza 26% dziennego zapotrzebowania na wapń u osób w wieku 10-18 lat. Spożywanie borówki amerykańskiej wpływa na zwiększenie insulinowrażliwości komórek, obniżenie cholesterolu LDL oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na obecność polifenoli uważana jest również za produkt o działaniu przeciwnowotworowym.
Jeśli zainteresował Cię temat polifenoli, poczytaj o soku z aronii (kliknij tutaj)
Reklamy

2 Comments

Możliwość komentowania jest wyłączona.