Pasta Królika Bugsa

12596280_1144670718885699_156725587_n

Pasta marchewkowa to bardzo dobra śniadaniowa propozycja dla wszystkich miłośników porannych kanapek. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A, która wchodząc w skład rodopsyny, bierze udział w procesie widzenia.

Przepis:
-6 marchewek (600g)
-3 migdałów w płatkach (45g)
-2 łyżki oleju rzepakowego (24ml)
-2 łyżki oliwy (24ml)
-2 łyżki soku z limonki
-szczypta soli

Przygotowanie:
1. Marchewki upiec w piekarniku do miękkości (30 minut, 170 termoobieg) – najlepiej połączyć to również z burakami, które można potem użyć do sałatki z burakiem na lunch, II śniadanie lub kolację (przepis tutaj).
2. Do blendera włożyć pokrojoną i upieczoną marchewkę. Dodać oliwę i olej i całość zblendować na małych obrotach.
3. Do całości dodać migdały, sok z cytryny oraz sól. Wszystko blendować na wysokich obrotach – tak, żeby uzyskać w miarę jednolitą pastę. Wyjąć do słoiczka i schować do lodówki.
4. Najlepiej smakuje po jednym dniu przechowywania.

Wartość odżywcza  energetyczna oraz prozdrowotna:
Słoiczek pasty ma 815 kcal, 14g białka oraz 69 g tłuszczu. Dzięki obecności migdałów, charakteryzuje się również wysoką zawartością witaminy E, która  bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, działa ochronnie na stres oksydacyjny wpływa na zmniejszenie agregacji (zlepianiu) płytek krwi.

Reklamy

One Comment

Możliwość komentowania jest wyłączona.