Paleo kulki

12833471_1147882418564529_1189612332_n

Jestem zwolennikiem naturalnej słodyczy, dlatego chciałabym Wam dzisiaj zaproponować daktylowo-orzechowe kulki. Ich zaletą jest przede wszystkim łatwość wykonania, 100% naturalnych produktów, 2 -3 składniki (w zależności od preferencji smakowych) oraz różne przeznaczenie żywieniowe.

Ze względu na obecność orzechów włoskich, charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przepis:
-14 średnich  namoczonych daktyli (100g),
– 1,5 szklanki orzechów włoskich(150g),

Przygotowanie:

  1. Daktyle namoczyć na noc w letniej wodze.
  2. Następnego dnia orzechy zmielić w blenderze i dodać do nich daktyle.
  3. Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy i schować do lodówki.
  4. Następnego dnia uformować kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych (opcjonalnie).
  5. Całość włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej 4-5 godzin.

Kto powinien być szczególnie zainteresowany daktylowo-orzechową kulką?
-weganie i wegetarianie,
-osoby będące na diecie paleo,
-chorzy z celiakią i nietolerancją glutenu,
-sportowcy mający problem z uzyskanie prawidłowej masy ciała
-miłośnicy przekąsek bez dodanego cukru i mąki

Reklamy