Pasta fasolowo – żurawinowa

12788299_1144670762219028_27547000_n

Moją następną propozycją na ciekawe śniadanie są kanapki z pastą fasolowo-żurawinową. Ze względu na obecność nasion roślin strączkowych, posiłek charakteryzuje się wysoką zawartością roślinnego białka (w 100g suchych nasion jest go aż 21g!) oraz błonnika pokarmowego. Warto podkreślić, że fasola biała jest również bogatym źródłem potasu, żelaza oraz cynku, który uczestniczy, między innymi, w syntezie insuliny i testosteronu. Zwraca się również uwagę na jego kluczowe znaczenie w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik oraz łuszczyca.

Przepis:
-3/4 szklanki nasion roślin strączkowych (100g),
-1 średnie jabłko (150g),
-1 średnia cebula (100g),
-4 łyżki żurawiny (40g),
-3 łyżki oleju rzepakowego albo oleju kokosowego (36g)
-7 liści laurowych,
-1 łyżeczka majeranku,
-1 łyżka sosu sojowego,
-1/2 łyżeczka soli,
-szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1. Fasolę namoczyć na noc – zalać 4 szklankami letniej wody i zostawić pod przykryciem.
2. Następnego dnia gotować fasolę przez 1,5 godziny.
3. Obrać cebulę i zeszklić na 1 łyżce oleju. W międzyczasie dodać wszystkie liście laurowe
oraz smażyć na małym ogniu.
4. Jabłko umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i przykryć pokrywką (tak, żeby jabłka lekko się podgotowały). Do całości dodać majeranek, sól oraz pieprz.
5. Patelnie z cebulą i jabłkiem odstawić do wystygnięcia.
6. Fasolę po ugotowaniu odcedzić i chwilę odczekać, aż będzie letnia. Całość zblendować na dużych obrotach. Po około minucie dodać 2 łyżki oleju i dalej miksować.
7. Do zblendowanej fasoli dodać sos sojowy, jabłko oraz cebulę. Miksować na małych obrotach około 2 minut.
8. Pod koniec dodać suszonej żurawiny i blendować na mocnych obrotach przez około 30 sekund.
9. Pastę najlepiej włożyć do słoiczka i schować do lodówki na parę godzin – będzie wtedy smaczniejsza 🙂

Wartość odżywcza i energetyczna
Cała pasta ma 844 kcal, 25g białka, 39g tłuszczu (głównie kwasy jednonienasycone i wielonienasycone),  122g węglowodanów oraz 23,7g błonnika.

Reklamy