Sałatka z burakiem

702768_1146819868670784_1763744325_n

Chciałabym dzisiaj zachęcić Was do wegetariańskiej propozycji na II śniadanie, wakacyjny lunch lub kolację. Dzięki obecności mojego ulubionego warzywa – buraka – stanowi ona doskonałe źródło folianów, które są niezbędne do prawidłowego podziału komórek oraz metabolizmu homocysteiny.  Zwiększone stężenie wspomnianej homocysteiny uważane jest za niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy naczyń tętniczych. Pragnę jednak podkreślić, że prawidłowa podaż folianów nie jest jedynym celem profilaktycznym w leczeniu tego schorzenia – istotna jest również m.in odpowiednia masa ciała oraz wartości lipidogramu.

Przepis:
-1 średni pieczony burak (200g),
-2-3 garści jarmużu (30g),
-1/3 opakowania sera feta (90g),
-2 łyżki płatków migdałów (15g),

Sos
-2 łyżki oliwy (24g),
-1 łyżeczka musztardy (6g),
-1 łyżeczka dżemu figowego (10g)*
-1 łyżka octu balsamicznego figowego – może być też zwykły.

* równie dobry jest też dżem porzeczkowy wysokosłodzony lub miód

Przygotowanie:
1. Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku – (180 stopni termoobieg – 60 minut) – najlepiej połączyć to z zaplanowaniem innego posiłku np. nadziewanej papryki lub marchewkowej pasty,  żeby nie nadwyrężać domowego budżetu.
2. Jarmuż opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie ułożyć na talerzu na całej powierzchni.
3. Buraki obrać, a następnie pokroić na średnią kostkę. Następnie na czystej desce pokroić w podobny kształt ser feta. Na jarmuż kłaść najpierw buraki, a potem ser – jest to bardziej estetyczne rozwiązanie.
4. Oliwę, musztardę i ocet połączyć w małej miseczce. Następnie dodać łyżeczkę dżemu lub miodu i polać sałatkę ( jeśli zamierzacie podać sałatkę jako posiłek dla gości – zostawcie sos w małym dzbanuszku/miseczce – dzięki temu zachowacie na dłużej atrakcyjny wygląd potrawy.
5. Na koniec przygotowań całość sałatki posypać migdałami.

Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza i energetyczna sałatki
Porcja  z przepisu ma 611 kcal, 23 g białka, 46g tłuszczu oraz 33 g węglowodanów. Charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu i cynku, a także, ze względu na obecność sera feta stanowi doskonałe źródło wapnia ( porcja realizuje ponad 65% zapotrzebowania na ten pierwiastek dla dorosłych i zdrowych osób).

Reklamy

2 Comments

Możliwość komentowania jest wyłączona.