Batat kotlet do Twojego burgera

12596184_1152614631424641_430853415_n

W zakładce o mnie możecie przeczytać, że nie mogłabym żyć bez pasty tahini i batatów.  Właśnie dlatego, z okazji zbliżających się moich urodzin, postanowiłam  zrobić sobie mały kulinarny prezent w postaci połączenia uwielbianych składników. Batatowy kotlet w otoczeniu marchewki, imbiru, kolendry oraz pasty tahini stanowi idealny wkład do domowego burgera. .

Przepis/6 kotletów:
-1 średni batat (300g),
-4 łyżki pasty tahini (48),
-1 średnia marchewka (100g),
-1/2 woreczka kaszy jaglanej (50g),
-2 łyżeczki ziaren kolendry,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-4 łyżki mąki (48g),
-4 łyżki bułki tartej (40g),
-3-5 cm imbiru * opcjonalnie dla osób lubiących ostrzejszą wersję

Przygotowanie:

1. Batata upiec w piekarniku (180 stopni termoobieg, 45 minut).
2. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną. Po jej wystygnięciu połączyć ja z utartą marchewką oraz tahiną.
3. Ziarna kolendry ubić w moździerzu i razem ze szczyptą gałki muszkatołowej dodać do kaszy i marchewki.
3a*. Na małych oczkach utrzeć imbir i do nich dodać.
4. Po upieczeniu batata – poczekać jak wystygnie i dołożyć go do kaszy i reszty. Należy go delikatnie podusić  widelcem. Całość wymieszać do uzyskania jednej masy ( będzie bardzo mokra).
5. Do batatowo-marchewkowo-jaglanego ciasta dodać mąkę oraz bułke tartą. Wymieszać.
6.Całość mieszać i  formować z masy  kotlety, które należy położyć na papierze do pieczenia.
7. Piec około 30 minut na 180 stopni (termoobieg). Kotlety zostawić jeszcze jakiś czas w piekarniku – gdy są ciepłe mogą się kruszyć.
8. Całego burgera najlepiej przygotować następnego dnia – kotlet jest wtedy bardziej aromatyczny.

Wartość odżywcza i energetyczna kotleta
Jeden kotlet to tylko 180 kcal, 5 g białka, 28g węglowodanów oraz 5 g tłuszczu. Ze względu na bataty stanowi  bardzo dobre źródło potasu. Dodatek kaszy jaglanej wzbogaca posiłek w cynk, żelazo oraz magnez, który to  jest niezbędny dla prawdiłowego przewodnictwa nerwowego oraz kurczliwości mięśni.

Jak zrobić całego burgera?
Ja zakochałam się w połączeniu kwaśnych powideł śliwkowych z batatami i kozim serem, dlatego układając całą kompozycję proponuje dodać – garść rukoli, 2 plasterki koziego suchego sera, łyżkę powideł i kilka kropel sosu tabasco. Z takimi dodatkami cały burger ma 500 kcal, 15g bialka, 86g węglowodanów 10g tłuszczu.

Smacznego:)

Reklamy

One Comment

Możliwość komentowania jest wyłączona.