Bakłażanowo -paprykowa pasta

12421853_1155107491175355_1394461784_n
Doba ma tylko 24h, więc cenię sobie rozwiązania w kuchni ,które pozwalają mi dłużej popracować , pobyć z bliskimi czy wyjść na dłuższy spacer z psem. Jeśli spodobał się Wam  krem z papryki i pomidorów, dołóżcie do piekarnika jeszcze dwie papryki, bakłażana i duża marchewkę i zróbcie za jednym zamachem zdrową zupę oraz niskokaloryczną pastę do chleba na śniadanie lub kolację.

Przepis:
-2 czerwone papryki (500g)
-1 duży bakłażan (250-300g)
-1 bardzo duża marchewka (200g)
-1 łyżka koncentratu pomidorowego(20g)
-2 łyżki oleju rzepakowego (24ml)
-przyprawy : kminek, pietruszka, cząber – kto co lubi

Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni (termoobieg).
2. Wszystkie warzywa umyć i włożyć na papier do pieczenia do piekarnika.
3. Piec około 30 minut – skórka papryki musi być czarna.
4. Po tym czasie (warzywa muszę być miękkie) należy zostawić je na około 30-40 minut do wystygnięcia.
5. Ściągnąć skórkę z papryki i wszystkie warzywa razem zblendować.
6. Do pasty dodać olej i przyprawy i znowu zblendować.
7. Dla osób, które lubią ostrzejsze wersje polecam dodać 1 łyżeczkę harrisy.

Wartość odżywcza i energetyczna:
Cała pasta ma 439 kcal, 11.6 g białka, 24.8g tłuszczu oraz 65.4 g węglowodanów. Charakteryzuje się wysoką zawartością witamin antyoksydacyjnych  A i E, które biorą udział w neutralizowaniu reaktywnych form tlenu. Nadmiar tych ostatnich prowadzi do uszkodzenia błony komórkowej, przyczyniając się przez to do powstawania chorób na tle zapalnym, takich jak miażdzyca, a także m.in chorób nowotworowych.

Zainteresował Cię temat antyoksydantów?
Zobacz co kryje w sobie borówka amerykańska oraz aronia.

Reklamy