Lżejsza Panna Cotta

12921155_1167883993231038_910561201_n

Lżejsza Panna Cotta to mniej kaloryczna wersja popularnego deseru serwowanego w dobrych restauracjach. Większość  przepisów przewiduje śmietankę oraz mleko o wysokiej zawartości tłuszczu ( 30-36% kremówka oraz 3,2 %mleko).Moja propozycja ma dwie główne zalety : jest o prawie połowę mniej kaloryczna od podstawowej wersji oraz zawiera mniej  nasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za zwiększanie cholesterolu LDL.

Przepis/4 porcje z obrazka:

-1 szlanka mleka 1,5 % tł. (250ml)
-1 szkanka  śmietanki 12 % tł. (250ml)
-1 paczka cukru waniliowego (40g)
-2 łyżki cukru trzcinowego (10g)
– 1 łyżeczka dżemu/ 1/4 opakowania mrożonych malin
– 4 łyżeczki żelatyny (20g)
-3 łyżeczki wody
-opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej żurawiny(10g)

Przygotowanie:

1. Do szklanki odmierzyć żelatynę i zalać 3 łyżeczkami wody.
2. Do garnka wlać mleko oraz śmietankę. Dodać cukier waniliowy oraz trzcinowy. Gotować na wolnym ogniu.
3. Z mlecznej mieszaniny odlać 4-5 łyżek i rozpuścić żelatynę. Wymieszaną dokładnie w szklance, przełożyć do mleka ze śmietanką i podgrzewać, cały czas mieszając.
4. Po około 5-7 minutach, przelać do małych miseczek/salaterek/kubeczków i zostawić do ostygnięcia. Następnie można włożyć do lodówki i odczekać około 3-4 godziny, aż deser będzie stężony.
5. Podawać chłodną z odrobiną sosu malinowego, rozpuszczonego dżemu/malin i łyżeczką żurawin.
6. Smacznego:)

Wartość energetyczna i odżywcza
Porcja takiej Pana Cotty to 200 kcal. Ze względu na podstawę, jaką są  mleko i śmietanka, stanowi źródło wapnia oraz fosforu.

Reklamy