Koktajl malinowy

12884354_1160899207262850_1277898737_n

Gotowanie wody na ciepłą herbatę powoli już za nami, więc chciałabym Wam zaproponować lekką wersję malinowego koktajlu, który idealnie komponuje się z borówkową owsianką czy jej bogatomagnezową wersją. Zamiast mleka krowiego postanowiłam użyć niedosładzanego mleka ryżowego, ponieważ:
– w smaku jest bardziej delikatne,
– mogę zaproponować ten przepis moim pacjentom, którzy mają alergię na białka mleka krowiego.

Przepis/ 2 porcje:
-1 opakowanie świeżych malin (125g) – mogą być też mrożone,
-1 duża szklanka mleka niedosładzanego ryżowego (300ml)

Przygotowanie:
1.Maliny połączyć z mlekiem i zblendować. Wlać do szklanki i wypić do śniadania lub innego posiłku.
2. Smacznego:)

Wartość energetyczna i odżywcza:
Porcja takiego koktajlu ma 90 kcal, 1.7 g tłuszczu oraz 17g węglowodanów. Dzięki obecności w nim malin zawiera też ponad 4 g błonnika pokarmowego, którego odpowiedni poziom w diecie stanowi profilaktykę chorób nowotworowych oraz układu krążenia.

Reklamy