Makaron olio pietruszko w 10 minut

13956962_1251798104839626_2134940519_n

Zostało mi trochę makaronu z obiadu, więc postanowiłam stworzyć z niego nowe i szybkie danie na kolację. Idealnie nadaje się również na lunch do pracy albo spotkanie z przyjaciółmi przy lampce białego wina.

Przepis/ 2 porcje:
-1,5 szklanki makaronu (150g) – 3/4 pszennego i 3/4 razowego – przed ugotowaniem
-1 pęczek pietruszki (15g)
-3 łyżki startego parmezanu
-3 łyżki startego sera owczego
-4 łyżki oliwy greckiej (48ml)

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente (8-10 minut).
2. W  tym czasie posiekać pietruszkę oraz zetrzeć sery na tarce o cienkich oczkach.
3. Po ugotowaniu makaronu odstawić go na 5-7 minut i polać oliwą. Całość wymieszać z pietruszką i posypać startymi serami.

Reklamy