Ciasteczka owsiane to przepis na bogatomagnezową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Jest to wysokoenergetyczny deser, który jest idealnym dodatkiem dla osób pracujących w ciągłym stresie. Podstawową zaletą tego przepisu są zdrowe składniki oraz szybkość wykonania. Warto zauważyć, że zrobione poprzedniego dnia nie wysychają oraz nie tracą na smaku.
Smacznego!
Przepis na 12 sztuk:
-1/2 szklanki zmielonych migdałów (100g)
-1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (100g)
-1 szklanka (300ml) płatków Muesli z Lidla (200g)
-2 łyżeczki skrobi ziemniczanej
-2 łyżki miodu (20g)
-5 łyżek oleju rzepakowego (75g)
Przepis:
1. Migdaly i orzechy mielić w blenderze około 2 minut.
2. Do dużej miski wsypać płatki Muesli, zmielone migdały i wymieszać.
3. W międzyczasie w małym garnuszku rozpuścić olej z miodem i dodać go do miski z płatkami i orzechami.
4. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni termoobieg.
5. Całość płatków z miodem wymieszać , dodać 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej oraz blendować na dużych obrotach ( dzięki temu olej z miodem lepiej się połączą z resztą).
6. Po uzyskaniu lepkiej masy, należy formować małe ciasteczka i układać na papierze do pieczenia.
7. Piec około 15 minut w temperaturze 150-180 stopni do uzyskania złotego koloru.
Wartość energetyczna i odżywcza jednego ciasteczka to : 237 kcal, 4.6g białka, 13g węglowodanów, 18.5g tłuszczu.