Kasza gryczana z warzywami i limnkowym sosem

Kasza grycana z warzywami (1 of 1).jpg

Przedstawiam Wam prosty przepis na letni obiad lub sałatkę na imprezę. Charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu oraz błonnika. Warto dodać, że ma niski indeks gikemiczny oraz czas wykonania wynosi tylko 30 minut.

Przepis dla 4 osób
– 2 woreczki kaszy gryczanej ( na sucho 200g)
-2  upieczone papryki ( surowe po 150g)
-2 pomidory malinowe (po 150g każdy)
-1/2 sera feta (135g)
-10 suszonych pomidorów odsączonych na ręczniku papierowym

Sos:
-starta skórka  z 2 limonek
-2 wyciśnięte limonki (100g)
-1 łyżeczka miodu (10g)
-4 łyżki dobrej oliwy (48ml)
-1 pęczek pietruszki
-pół krzaczka mięty

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Paprykę upiec w piekarniku w 180 stopniach ( termoobieg) do uzyskania czarnej skórki. Po upieczeniu, zdjąć spaloną skórkę,  pokroić w kostkę i dorzucić do ugotowanej kaszy.
  3. Pomidory i sera feta również pokroić w kostkę, dodać do kaszy i całość wymieszać.
  4. Sos: skórkę z  limonki otrzeć i wycisnąć sok do miseczki. Dodać do niej oliwę, miód oraz posiekaną pietruszkę i miętę. Całość mieszać  i polać nim kaszę z warzywami.

Wartość energetyczna i odżywcza porcji to 427 kcal, 12.7g białka, 47g węglowodanów oraz 21g tłuszczu.

 

Reklamy