Krem z dynii z pieczoną papryką

14101632_1261689507183819_478197173_n

Sezon na dynie uważam za oficjalnie rozpoczęty. W każdym większym sklepie spożywczym możemy dostać piękną i  pomarańczową królową, z której można zrobić wszystko co kulinarna dusza zapragnie – od ciastek po placuszki, musy do mięs czy najprostsze zupy krem.  Atutem tej rośliny jest wysoka zawartość potasu, wapnia oraz witamin antyoksydacyjnych A, C i E.

Przepis:
-3/4 małej dynii ( 1,5kg)
-500 ml wywaru warzywnego
-1 pieczona papryka (na surowo 200g)
-1 średnia cebulka (150g)
-duża szczypta kurkumy,
-1 łyżka oleju rzepakowego (12ml)
-1/2 łyżeczka cynamonu
-pieprz, sól – do smaku
-1 łyżeczka sosu sojowego (5ml)

Sposób podania
-3 łyżki jogurtu naturalnego (50ml – 1 porcja),
– 2 łyżki uprażonego słonecznika (30g)
-liść mięty

Przygotowanie:
1. Dynię oraz paprykę  piec w piekarniku przez 30-45 minut (180 stopni, termoobieg) do uzyskania miękkiej struktury.
2. W tym czasie pokroić cebulkę na kostkę i podsmażyć na złoto a następnie połączyć z upieczoną dynią i papryką oraz bulionem warzywnym. Wszystko razem zblendowaći gotować na małym ogniu.
3. Do zupy dodać przyprawy (kurkuma, cynamon) oraz sos sojowy. Po wymieszaniu, dodać sól i pieprz.
4. Całość rozlać do talerzy. Przed podaniem, dodać jogurt naturalny (2%) oraz uprażony słonecznik.

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji to:
360 kcal, 44g  węglowodanów w tym aż 14 g błonnika, 15g bialka oraz 19g tłuszczu.

Reklamy