Jaglanex z musem malinowym

15978737_1404932196192882_730202276_n

Macie ochotę na zdrowy, szybki i ciepły deser? Budyń z kaszy jaglanej będzie idealną propozycją na małe co nie co. Dodatkowo porcja realizuje aż 50% zapotrzebowania na witaminę C oraz 20% na potas dla dorosłego człowieka.
#zywienie ma znaczenie!

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej (30g suchej)
  • 1 szklanka mleka krowiego 0,5% tł (250ml)
  • 1 łyżeczka ksylitolu (10g)
  • 1/3 opakowania mrożonych malin (150g)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną ugotować w mleku ( około 15 min).
2. Maliny przesypać do garnuszka i na wolnym ogniu powoli rozmrażać. Gdy będą już w formie półpłynnej, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz łyżkę skrobii ziemniaczanej. Odstawić na miejsce.
3. Po ugotowaniu kaszy, należy ją zblendować z odrobiną mleka.
4. Całość przełożyć do małej miseczki i polać sosem malinowym.

Wartość energetyczna i odżywcza porcji:
E: 429 kcal
B: 16,1 g
T: 2,6g
W: 87g

Reklamy