Macie ochotę na zdrowy, szybki i ciepły deser? Budyń z kaszy jaglanej będzie idealną propozycją na małe co nie co. Dodatkowo porcja realizuje aż 50% zapotrzebowania na witaminę C oraz 20% na potas dla dorosłego człowieka.
#zywienie ma znaczenie!
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej (30g suchej)
- 1 szklanka mleka krowiego 0,5% tł (250ml)
- 1 łyżeczka ksylitolu (10g)
- 1/3 opakowania mrożonych malin (150g)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować w mleku ( około 15 min).
2. Maliny przesypać do garnuszka i na wolnym ogniu powoli rozmrażać. Gdy będą już w formie półpłynnej, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz łyżkę skrobii ziemniaczanej. Odstawić na miejsce.
3. Po ugotowaniu kaszy, należy ją zblendować z odrobiną mleka.
4. Całość przełożyć do małej miseczki i polać sosem malinowym.
Wartość energetyczna i odżywcza porcji:
E: 429 kcal
B: 16,1 g
T: 2,6g
W: 87g