Rozgrzewający dahl z zielonej soczewicy

16467213_1424955427523892_2042522167_n.jpg

Nie macie pomysłu na danie z nasionami roślin strączkowych? Zobaczcie jak prosto i łatwo zrobić obiad dla 5 osobowej rodziny, który dostarcza bardzo dużej ilości potasu oraz kwasu foliowego. Przygotowanie to tylko 35 minut 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki zielonej soczewicy (500g)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 szklanki wody
  • 2 cebule (200g)
  • 3 łyżki oliwy (36ml)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, kurkumy, cynamonu, ostrej papryki, 3 łyżeczki nasion kolendry (rozgniecionych w moździerzu).

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka o grubym dnie, należy rozgrzać oliwę. Dodać do niej pokrojoną cebulę w kostkę oraz wszystkie przyprawy.
  2. Do prażącej się cebuli, dodać 3 szklanki soczewicy i zalać je 2 puszkami pomidorów. Wymieszać i całość gotować około 3 minuty. Następnie dodawać pomału 4 szklanki wody i gotować około 30 minut.
  3. Gdy soczewica wchłonie całą wodę, należy dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.
  4. Całość wymieszać i zostawić do następnego dnia. Przed podaniem, można ozdobić świeżą kolendrą oraz jogurtem greckim. Dobrym pomysłem jest dodanie do dahlu brązowego ryżu lub komosy ryżowej.
  5. Smacznego:)
Reklamy