Kurczak w cieście francuskim z morelami

IMG_3967

Goście przyjdą za godzinę a Wy nie mieliście czasu, żeby przygotować coś na kolację? Ten przepis jest idealny dla Ciebie! Kurczak w cieście francuskim z pieczonymi morelami i podany z jogurtem greckim, to doskonały i prosty przepis dla 3-4 osób.

Składniki:

-pierś z kurczaka (400g)
-oliwa (24g)
-2 ząbki czosnku
-szczypta soli
-6 małych miękkich moreli
– porcja ciasta francuskiego (375g)
-jajko do posmarowania

do posypania : może być łyżka zblendowanych orzechów nerkowca, czarnuszka lub sezam.

do podania: jogurt grecki ( 3 łyżki), kasza bulgur oraz pieczone zielone szparagi skropione cytryną.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na 6 równych prostokątów.
  2. Piersi z kurczaka umyć i pokroić na 6 równych kawałków.
  3. Do miski wycisnąć czosnek i dodać soli (musi puścić sok) oraz dodać oliwy.
  4. Kurczaka należy posmarować czosnkiem z oliwą.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  6. Do prostokątów z ciasta francuskiego położyć kawałki piersi z kurczaka, dwie połówki moreli i zakleić na kształt pieroga.
  7. Całość posmarować jajkiem celem uzyskania złocistego koloru po upieczeniu. Na koniec możliwe posypanie zblendowanymi orzechami.
  8. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35 minut.

 

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (2 kawałki) to:
926,7 kcal,
38,8g białka,
56,2g tłuszczu
64,6g węglowodanów.
7,2g BCAA ( w tym 2927 mg leucyny)

 

Reklamy