Kokosowy jagielnik z musem z jeżyn – bez pieczenia

_DSC0845Kokosowy jagielnik to kolejny pomysł na deser bez pieczenia! Jego podstawę stanowi kasza jaglana z wiórkami kokosowymi. Jest całkowicie bezglutenowy a dla osób, które wolą wersję wegańską, można zastosować przy przygotowaniu roślinne mleko. Przepis jest szybki, 5 składnikowy i do zrobienia nawet przez dzieci.

Składniki na 10 porcji:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
-1 puszka mleka kokosowego (330ml)
-2 szklanki mleka bezlaktozowego 1,5% tł  (400ml)
-1 szklanka wody (200ml)
-1 opakowanie wiórków kokosowych (200g)
– 6 łyżek ksylitolu

Kisiel jeżynowy:
-1 opakowanie mrożonych jeżyn
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie:
1.Jedną szklankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukać wodą.
2.Zalać puszką mleka kokosowego, 1 szklanką wody i gotować około 15-18 minut (aż kasza będzie miękka). Jeśli kasza zacznie szybciej wchłaniać mleko można dodać 1/2 szklanki mleka bezlaktozowego.
3.Dodać wiórki kokosowe (należy zostawić 4 łyżki do posypania ciasta) i 1,5 szklanki mleka bezlaktozowego 1,5% tł.
4. Dosypać 6 łyżek ksylitolu. Wszystko mieszać.
5. Zagotować jeszcze przez okolo 5 min na małym ogniu.
6.Kaszę zblendować na gładką masę i wyłożyć do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica 24 cm).
7.Posypać wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu schłodzić w lodówce.
8. Gdy ciasto się schłodzi i stężeje, można pokroić i podać z jeżynowym kisielem
( mrożone jeżyny rozpuścić w garnuszku, do zimnej wody dodać 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej, mieszaninę powoli dodawać do sosu z jeżyn i mocno mieszać. Ściągnąć z ognia i dalej mieszać. Sos można podawać na ciepło i na zimno).

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji:
-251,8 kcal
-4.5g białka
-15 g tłuszczu
-24,7g węglowodanów

Reklamy