Bezglutenowe i wegańskie! Orzechowe ciastka z czekoladą :)

IMG_4850

Ostatnio w domu szukam nowych rozwiązań kulinarnych, które pozwolą mi jeszcze bardziej wyjść na przeciw potrzebom moich zawodników i pacjentów.  Stąd pomysł na ciastka orzechowe na bazie ciecierzycy.

Dla kogo takie ciacha?
– wegan
-wegetarian
-osób, które nie są na redukcji masy ciała
-sportowców
-wszystkich którzy nie wierzą, że nie czuć cieciorki 🙂

Składniki:
-240g ugotowanej ciecierzycy ( lub 1 puszka)
-150g masła orzechowego
-50g ksylitolu
-40g miodu akacjowego lub gryczanego
-2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Cieciorkę odsączyć jeśli jest z puszki lub pozostawić do wyschnięcia jeśli była gotowana.
2. Blenderem ręcznym zblendować wszystkie składniki razem ( masło orzechowe, z cieciorką, ksylitolem, miodem i proszkiem do pieczenia).
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
4. Kawałki czekolady pokroić na mniejsze ( 1/4 kostki) i wrzucić do masy.
5. Z całości kleić ciastka ( 10 sztuk). Najlepiej mieć przygotowaną miseczkę z letnią wodą, w której bedzie mozna myć ręce po klejeniu ciasteczka.
6. Piec całość przez 20-25 minut na 180 stopni, termoobieg.

Wartość odżywcza i energetyczna 1 ciasteczka ( 54g)

187 kcal,
6.6g białka,
10.2g tłuszczu,
15g węglowodanów,
2.2g błonnika,
1.3 WW
184 mg potasu,
1.2 mg żelaza
45 mg magnezu

Smacznego:)
Dietetyk Anna-Maria Borucka

Reklamy