Krem z soczewicy na mleku kokosowym

IMG_5021 (1)Zbliżająca się chłodna aura sprzyja gotowaniu rozgrzewających zup. Krem z czerwonej soczewicy to dobry pomysł na „przemycenie” nasion roślin strączkowych dzieciom. Dodatek mleczka kokosowego czyni zupę bardziej orientalną, natomiast papryczka chilli dodaje rozgrzewającego elementu. Warto zauważyć, że ilość przedstawionej zupy starczy na 2 obiady dla 4 osobowej rodziny oraz czas gotowanie to około 35 min przy czym krojenie zajmuje tylko 3 minuty a reszta to nadzorowanie, mieszanie a na samym końcu zblendowanie:)

Składniki/8 porcji

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 500g)
  • 2 cebule (300g)
  • 1 puszka pomidorów (240g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 4 łyżeczki mielonego kminek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 papryczka chilli
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dodać przyprawy: kukrkumę, kmin rzymski mielony, cynamon, ziarna kolendry oraz pokrojoną w poprzek papryczkę chilli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać soczewicę i ponownie wymieszać. Wlać  pomidory z puszki oraz wodę i gotować na niedużym ogniu przez około 20 minut, czyli do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody.
  2. Spróbować soczewicy i doprawić do smaku solą. Dodać mleko kokosowe, zamieszać i gotować jeszcze 15 minut. Następnie całość zblendować.
  3. Można podać z jogurtem greckim, parmezanem,świeżą kolendrą, oliwą lub miętą i sokiem z limonki:) Całość można doprawić jeszcze pieprzem i chilli wg uznania.

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:
324 kcal, 17.1g białka, 13.1g tłuszczu, 34.3g węglowodanów

Reklamy