Finger food z pietruszką na imprezę

12935397_1167884016564369_1954359760_n

Pojęcie finger food na dobre zagościło w kulturze kuchni zachodniej w latach 80-tych XX wieku. Jest to rodzaj przekąsek na tzw. 1-2 kęsy, które stanowią rodzaj drobnej zachęty do dania głównego. Coraz częściej przygotowujemy w domu imprezy na „stojąco”, stąd pomysł ten jest praktyczny (nikomu nie drży ręka podczas zajadania sałatki) oraz zdrowy.
Pasta pietruszkowa zawiera aż 25% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym składnikiem w profilaktyce chorób krążenia. Warto zwrócić uwagę również na obecność imbiru, nad którym pochylili się także naukowcy. W artykule opublikowanym na łamach Nutrients w 2016 roku, powołuje się na badania z udziałem szczurów, które wykazały, że stosowanie 50mg imbiru/kg zwierzęcia znacząco redukowało markery nowotworu wątroby (alfa-fetoproteina, CEA).

Przepis:
-1 duży pęczek pietruszki (20g)
-4 łyżki obranych migdałów (40g)
-4 łyżki oleju rzepakowego (48ml)
-2-3 łyżki cytryny (10ml)
-3-4 cm imbiru

Przygotowanie:
1. Pietruszkę posiekać i wrzucić do blendera.
2. Imbir zetrzeć do środka, migdał i sok z cytryny dodać razem z olejem i zblendować.
3. Całość przełożyć do pudełka lub miseczki i schować do lodówki – kolejnego dnia będzie miała jeszcze lepszy aromat i smak.
4. Smacznego:)

Wartość energetyczna i odżywcza
Cała pasta ma 660 kcal. Ze względu na obecność migałów stanowi dobre źródło magnezu oraz manganu. Warto również zwrócić uwagę na obecność oleju rzepakowego użytego zamiast oliwy, co pozwala na uzyskanie aż 25% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.