Zdrowy talerz kibica cz. III warzywne paluszki

 

DSC_0865.JPGKolejna moja propozycja do chrupania to warzywne paluszki. Całość (razem z sosem!) ma tylko 315 kcal a realizuje 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, C i B6 ale także w połowie na potas, foliany oraz wapń! Warto wspomnieć, że przygotowanie tej przekąski to tylko 5 minut więc wystarczy zabrać się do krojenia o godzinie 20.50 i ze spokojem zasiąść przed telewizorem.

Składniki:
-1 duża czerwona papryka (240g)
– 1 duży zielony ogórek (200g)
– 2 średnie marchewki (200g)

SOS:
-1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 % tł (170g)
-1 łyżeczka majonezu (5g)

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchew i ogórka obrać oraz pokroić na małe paseczki. Tak samo pokroić paprykę i podać razem z pomidorkami koktajlowymi.
2. W miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem, dodać ziola prowansalskie i wymieszać.