Sałatka z bakłażanem i serem feta

 

sałatka z baklazanem (1 of 1)Nie od dziś wiadomo, że podstawą kuchnii greckiej są pieczone bakłażany oraz solankowy ser. Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować moją ulubioną letnią sałatkę, która idealnie nadaje się na II śniadanie do pracy, kolację czy imprezowe danie. Dodatek rukoli sprawia, że ma lekko ostry smak natomiast odrobina  dobrej oliwy czynią ją bardziej wytrawną.
Porcja całej sałatki ma 940 kcal, 28g białka , 28g węglowodanów oraz 86g tłuszczu (głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych). Obecność bakłażana sprawia, ze jest to danie wysokopotasowe oraz realizujące w 20% zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy dla dorosłej osoby.

Przepis:

-1 bakłażan (300g)
-5  łyżek oliwy (60 ml)
-garść rukoli
-1 łyżka słonecznika prażonego (10g)
-1/2 kostki sera feta (135g)
-1 łyżka cytryny (10ml)
-1 łyżka musztardy (8g)

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, posypać solą i zostawić na godzinę. Po tym czasie natrzeć je oliwą ( należy odmierzyć sobie do miseczki 3 łyżki) i włożyć do nagrzanego piekarnika na na 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie gdy będą już rumiane i miękkie pozostawić je do wystygnięcia.
  2. Rukolę umyć, osuszyć na ręczniku  papierowym i dodać do miski.
  3. Ser feta pokroić na kostkę około 1cmx 1cm x1 cm i wrzucić do rukoli
  4. Z soku z cytryny, musztardy oraz oliwy ( pozostałych 2 łyżek)  zrobić sos i odstawić.
  5. Do rukoli i sera dodać bakłażany, polać całość sosem i dodać podprażony słonecznik.
  6. Smacznego:)