Pasta z suszonych pomidorów z płatkami owsianymi to alternatywa dla tych, którym znudziała się kasza jaglana w postaci „wypełniacza”. Pomysł jest prosty i lekko kwaśny dzięki obecności pokrojonych w kostkę ogórków. Moim zdaniem pasta wspaniale prezentuje się na imprezach, ale również jako podkład do kanapek na kolację czy śniadanie.
Przepis:
-15 suszonych pomidorów (100g)
-1 pieczona papryka (waga przed upieczeniem – 240g)
-1/2 szklanki płatków owsianych górskich (70g)
-2 łyżki natki pietruszki (5g)
-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (5g)
– 4 ogórki pokrojone w kostkę (200g)
-sól, pieprz, cząber – do smaku
Przygotowanie:
1. Paprykę upiec w piekarniku (30-40 minut – 180 stopni termoobieg). Polecam dołączyć ją do innych warzyw np. marchewek i zrobić również pastę królika Bugsa bądź pieczone bataty.
2. Suszone pomidory odsączyć na ręczniku papierowym. Zblendować je razem z płatkami owsianymi, pietruszką, koncentratem oraz upieczoną papryką.
3. Ogórki pokroić w małe kostki i dodać do pasty – zblendować na MAŁYCH obrotach – dzięki temu ogórek ładnie wkomponuje się w pastę.
4. Całość doprawić cząbrem , solą , pieprzem i jeszcze raz zblendować na małych obrotach.
5. Pastę włożyć do lodówki – najlepiej smakuje następnego dnia.
Z czym podawać? najlepiej z chlebem razowym na zakwasie lub orkiszowym.
Smacznego:)
Wartość odżywcza i energetyczna
Cała pasta ma 800 kcal, 18g białka, 59g węglowodanów oraz 55 g tłuszczu. Wydaje się, że jest wysokokaloryczna, jednak proszę zwrócić uwagę na ilość jaką przygotujecie – wystarczy na posmarowanie 10 kromek 30g pełnoziarnistego chleba,co w przeliczeniu na jedną daje tylko 80 kcal. Zwracam uwagę na wysoką zawartość potasu oraz witamin A i C, które ze względu na swoje działania antyoksydacyjne netrualizują wolne rodniki.