Naleśniki to jedna z najprostszych i ulubionych potraw dzieci i dorosłych. Wykorzystując owoce sezonowe postanowiłam dodać maliny, które realizują aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C w ciągu doby. Zapraszam do słodkiego i pożywnego obiadu 🙂
Przepis na ciasto naleśnikowe – 4 sztuki – usmażone na specjalne patelni dla naleśników
-1 szklanka mąki pszennej (170g)
-1 szklanka mleka 0,5% tł (200ml)
-½ szklanki wody mineralnej (100ml)
-3 łyżki oleju rzepakowego (36 ml)
-2 jajka (120g)
Przepis na środek:
-1/2 kostki sera twarogowego chudego (125g)
-4 łyżki jogurtu naturalnego (60g)
-2 łyżeczki cukru waniliowego (10g)
Przygotowanie:
- Do dużej miski wbić jajka, wlać mleko i wodę oraz dodać mąkę. Wszystko wymieszać. Na sam koniec dodać oleju i mieszać około 2-3 minut ( najlepiej mikserem).
- Naleśniki piec na patelni – bez dodatkowego tłuszczu.
- Po usmażeniu nakładać do nich przygotowany słodki serek z malinami.
- Smacznego
Wartość energetyczna i odżywcza jednego naleśnika to:
-337 kcal,
-16,5g białka,
-42g węglowodanów
-13g tłuszczu
-150 mg wapnia
-49mg witaminy C