Bogatomagnezowa owsianka

 

12834723_1144670705552367_1671437963_n

Owsianka na miarę Twojego czasu to kolejny pomysł na zdrowe i ciepłe śniadanie. Charakteryzuje ją przede wszystkim wysoką zawartość magnezu (porcja realizuje ponad połowę zapotrzebowania na ten pierwiastek u kobiet oraz ponad 40% u mężczyzn), odpowiedzialnego m.in za kurczliwość mięśni, przewodnictwo nerwowe oraz regulację ciśnienia krwi.  Dzięki obecności płatków owsianych, mleka oraz sezamu stanowi również dobre źródło cynku, którego niedobór może prowadzić do zmian łuszczycopodobnych u dzieci oraz wypadania włosów u dorosłych.

Przepis:
-1 mała szklanka mleka 0,5% tł.  (200ml)
-1 mały banan (100g)
-5 łyżek płatków owsianych (50g)
-1 łyżka dżemu figowego (20g)
-1 łyżka sezamu (15g)

Przygotowanie (5-7 minut)
1. Mleko połączyć z płatkami owsianymi i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
2.Banana obrać i pokroić w plasterki.
3.Do miseczki wlać gęstą owsiankę. Dodać do niej pokrojonego banana i dżem figowy.
4.Całość posypać łyżką sezamu.

Porcja owsianki ma 500 kcal, 17.5 g białka, 13 g tłuszczu oraz 6.5 g błonnika. Dedykowana jest młodym piłkarzom, studentom w czasie sesji, osobom z niedoborami magnezu oraz miłośnikom słodkiego i ciepłego śniadania. Smacznego 🙂

Jeden Komentarz

Możliwość komentowania jest wyłączona.