Chłodnik po litewsku z awokado

 

DSC_0951.JPG

Chłodnik to jedna z najbardziej popularnych zup podczas letnich upałów. Stanowi również bazę moich ulubionych pierwszych dań, ponieważ jest odżywczy i łatwy w przygotowaniu, a na dodatek ma atrakcyjny kolor i jest niskokaloryczny.
Porcja z połówką awokado ma tylko 250 kcal, a dostarcza aż 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i potas u dorosłego człowieka.
Na uwagę zwraca również fakt wysokiej zawartości witaminy E, która odpowiada m.in za opóźnianie procesów starzenia.

Przepis/ 5 porcji jak na obrazku
-2 pęczki botwinki z buraczkami
-2 szklanki bulionu warzywnego (500ml)
-1 duży jogurt probiotyczny (370ml)
-2/3 opakowania maślanki (600ml)
-1 pęczek koperku
-1 pęczek szczypiorku

Do środka zamiast jajka – 1/2 awokado (75g) na porcję.

Przygotowanie:
Buraczki pokroić na drobną kostkę i zalać bulionem warzywnym. Gotować przez 5 minut aż lekko zmiękną. W tym czasie pokroić botwinkę i dodać po 4-5 minutach do wywaru. Całość gotować jeszcze 3 minuty i odstawić w chłodne miejsce. Po wystygnięciu dodać jogurt i maślankę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość wymieszać i dodać odrobiny soli i pieprzu do smaku. Podawać z połówką awokado pokrojoną w kostkę.