Nadziewany wegański bakłażan

14281425_1275433485809421_1979467397_n

Przepis powstał , aby przekonać dzieci  do spożywania nasion roślin strączkowych w delikatnej wersji. Potrawa stanowi idealny posiłek dla całej rodziny – zarówno dla pociech w wieku szkolnym, jak i pracujących rodziców. Nadziewany bakłażan jest bardzo dobrym źródem potasu, magnezu oraz folianów.

Przepis:
-2 bakłażany (2x200g),
-1 passata pomidorowa (500ml),
-1 mała cebulka (100g),
-1 mała cukinia (200g),
-6 łyżek soczewicy (60g),
-8 łyżek kaszy pęczak (80g),
-2 łyżki oleju rzepakowego (24ml),
-2 łyżki oliwy (24ml),

Przygotowanie:
1. Bakłażany posolić i odczekać 30-45 minut do pojawienia się kropelek wody na ich powierzchni. Następnie natrzeć je oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg) i piec około 15 minut.
2. W międzyczasie, zeszklić cebulkę na 2 łyżkach oleju rzepakowego i dodać do pokrojoną w trójkąty cukinię.
3. Do patelni z cukinią oraz cebulką wlać passatę. Dodać do całości soczewicę i gotować około 15 minut na wolnym ogniu.
4. Kaszę pęczak gotować 12 minut.
5. Po upieczeniu bakłażanów wydrążyć ich środki i dodać do passaty z warzywami.
6. Całość (kaszę z sosem) wymieszać oraz doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Przełożyć do upieczonego i wydrążonego bakłażana.

#żywieniemaznaczenie
Osoby, z niedokrwistością mikrocytarną (niskie stężenie żelaza) mogą dodać do sosu pół pęczka pietruszki.

Osoby na diecie bezglutenowej zamiast kaszy pęczak mogą zastosować kaszę jaglaną, gryczaną, ryż lub komosę ryżową.

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji to:
-542 kcal,
-17.5g białka,
-74g węglowodanów w tym 16g błonnika,
-27g tłuszczu, -2400 mg potasu ( 50% dobowego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka) -12,8 mg witaminy E ( ponad 100% dobowego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka) -256 mg folianów ( 50% dobowego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka)
-111 mg magnezu (30% dobowego zapotrzebowania dla mężczyzn)