Krem pomidorowy z soczewicą

14138367_1268258723193564_699789997_n

Porcja kremu z pomidorów i soczewicy zawiera ponad 20% dobowego zapotrzebowania na cynk, niezbędny w odpowiednim metabolizowaniu węglowodanów, białek, tłuszczy oraz alkoholu. Dodatkowo, niedobór tego pierwiastka może prowadzić do wypadania włosów, zahamowania wzrostu i rozwoju oraz do upośledzenia gojenia się ran.
Przepis:

–        2 puszki pomidorów (480ml)
–        1 mała cebulka (50g)
–        2 łyżki oleju rzepakowego (24ml)
–        8 łyżek czerwonej soczewicy (80g)
–        2 łyżki jogurtu naturalnego (30ml)
–        1 łyżka cukru (10g)
–        1 szklanka bulionu warzywnego (200ml)
–        1 łyżka sosu sojowego (5ml)
–        cząber, bazylia,
–        2 łyżki prażonego słonecznika (30g)

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu, w dużej patelni, zeszklić pokrojoną cebulkę. Po 5 minutach dodać soczewicę czekając, aż lekko się podsmaży. Dodać pomidory, łyżkę cukru i gotować około 15 minut.
  2. Następnie pomidory połączyć z warzywnym bulionem i doprawić sosem sojowym (opcjonalnie) oraz ulubionymi przyprawami. Dobrym rozwiązaniem będzie cząber, bazylia oraz odrobina pieprzu.
  3. Można podawać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i prażonym słonecznikiem.

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji to:

– 360 kcal,
-15g białka,
-18 tłuszczu (w tym aż 77 % stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym)
-43g węglowodanów (w tym aż 8 g błonnika pokarmowego)