Dla fanów zwykłej czekolady mam do zaproponowania jej zdrowy zamiennik z daktyli, orzechów oraz kakao. Jest to wysokoenergetyczna przekąska, która stanowi bardzo dobre źródło magnezu, potasu, folianów oraz witaminy E.
Składniki:
-1 opakowanie daktyli (200g)
-1 opakowanie włoskich orzechów (200g)
-4 łyżki gorzkiego kakao 70%
Przygotowanie:
1. Daktyle namoczyć w gorącej w wodzie przez 10 minut.
2. Orzechy zmielić w blenderze na mąkę. Dodać do nich kakao i jeszcze raz zblendować.
3. Następnie do całości dodawać powoli namoczone daktyle i miksować do uzyskania jednolitej masy.
4.Całość przełożyć do plastikowego pudełka, wykleić jego dno na grubość 1,5 cm i schować do lodówki na 4 godziny.
5. Po uzyskaniu twardej struktury, kroić masę na małe kwadraty.
Wartość energetyczna 1 kawałka zdrowej czekolady wynosi 98 kcal natomiast całej porcji 1978 kcal.
Smacznego:)